Helsingin sanomat ja Radio Helsinki haastoivat opetusministeri Sari Sarkomaan elämään viikon ajan opintotuella (HS 3.9.2008). Jutun mukaan Sarkomaalla on käytettävänään 136,50 euroa, mikä on toisen asteen opintorahan ja opintolainan summa. Kyseinen rahamäärä on harhaanjohtava kahdesta syystä. Ensinnäkin, kun puhutaan asumislisästä ja opintorahasta erikseen voi ihmisille muodostua kuva, että opiskelijat maksavat vuokransa asumislisän avulla. Tällöin opintoraha olisi se, mitä jää käytettäväksi vuokran jälkeen. Toiseksi opintolainan laskeminen osaksi opiskelijan tuloja ei ole realistista.
Opintotuki muodostuu asumislisästä ja opintorahasta. Opintoraha itsessään kuulostaa varsin kiitettävältä summalta. Syyskuun alussa voimaan tulleiden korotusten jälkeen se on korkeakouluopiskelijalla 298,00 euroa. Todellisuudessa tämäkin raha menee monella vuokran maksamiseen. Asumislisän maksimimäärä kun on 201,60 euroa. Kaiken kaikkiaan korkeakouluopiskelija saa 499,60 euroa kuussa. Tämä on se summa, josta maksetaan vuokra, ruoat ja laskut. Kukin voi kohdallaan miettiä kuinka pitkälle sillä pääsee. Sarkomaalle suotu viikkoraha vääristää kuvan opiskelijoiden toimeentulosta.
Kaikkihan me tiedämme, että opiskelu on sijoitus tulevaisuuteen ja sen takia vaatimus opintolainan ottamisesta on perusteltu. Asia vain on niin, ettei työllistyminen valmistumisen jälkeen ole enää itsestään selvyys. Siksi monet mieluummin käyvät opintojen ohella töissä kuin ottavat opintolainan.
Itse asun kolmen hengen solussa ja maksan vuokraa reilut 280 euroa kuussa. Jäljelle jäävä viikkorahani on siis 55 euroa. En tässä kohtaa vaadi tukien korotuksia. Haluaisin vain, että niillä jotka esittävät mielipiteitä opiskelijoiden taloudellisesta tilanteesta olisi edes oikea käsitys siitä, mitä todellisuus on. Pääkaupunkiseudulla pelkällä opintotuella ei elä ihan kivasti.
Kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomien Mielepide-osastolla 5. syyskuuta 2008.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti