keskiviikko 20. elokuuta 2008

Rahaa kaupungilla on – säästöön

Nuorten mielenterveysongelmat ja yleinen pahoinvointi ovat herättäneet keskustelua viime aikoina. Säästöjen toivossa ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön ei ole kiinnitetty huomiota ja toimivia hoitojärjestelmiä on purettu.

Sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat lakisääteisesti kaupungin järjestettäviksi. Siitä huolimatta Helsinki välttelee vastuutaan ja heikentää palveluita. Samaan aikaan Helsinki tekee voittoa miljoonan päivässä. (Vuonna 2007 Helsingin tilikauden tulos oli 363 miljoonaa, kts. http://www.hel2.fi/ajankohtaista/Helsinki_vuosikertomus_2007.pdf.) Tuntuu, että kaupunki on keskittynyt enemmän säästämään pahan päivän varalle, kuin hoitamaan asukkaidensa asioita.

Näiden säästöjen hinta maksetaan toki myöhemmin korkojen kanssa. Sosiaali- ja terveysalalla ei riitä, että lakisääteiset palvelut saadaan juuri ja juuri hoidettua, niitä tulisi parantaa ja kehittää. Erityisesti mielenterveyspalveluissa helppo saavutettavuus on olennaista. Kun elämä tuntuu niin vaikealta, ettei tahdo sängystä päästä ylös, on avun saaminen oltava äärimmäisen helppoa. Mitä pidempään ongelmat jatkuvat, sitä kalliimmaksi niiden hoito myös yhteiskunnalle tulee.

Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö säästäisi kaupungin rahoja. Kouluihin ennaltaehkäisevän työn lisääminen voi olla yksi ratkaisu. Riittävä määrä koulupsykologeja, -kuraattoreita, -lääkäreitä ja terveydenhoitajia takaisi oppilaille periaatteellisen mahdollisuuden saada tukea sitä tarvitessaan. Tähän kuuluu olennaisena osana kohtuulliset luokkakoot ja opettajien inhimillinen työmäärä. Hyvät käytännöt arviointiin ja ongelmiin puuttumiseen kouluissa katkaisisi edes joidenkin kohdalta kierteen.

Samanaikainen kaupungin varakkuus ja säästöt palveluissa eivät käy järkeen. Harmillista on myös se, että usein heikoimmassa asemassa olevilla ei ole enää voimia nousta barrikadeille oikeuksiaan puolustamaan. On yhteinen vastuumme vaatia palveluiden romuttamisen pysäyttämistä. Päättäjät saavat touhuta mitä haluavat vain niin kauan kuin vastarintaa ei löydy.

Ei kommentteja: