torstai 6. elokuuta 2009

Opiskelu on ihmiselle taloudellinen katastrofi

Heidi Honkaheimo ja Antero Kivioja kirjoittivat mielipidesivulla (HS 4.7.) opiskelijoiden joka kesä kohtaamasta taloudellisesta kriisistä. Tekstissä mainittu asumislisän enimmäismäärä 253 euroa oli virheellinen, oikea luku on 201,60 euroa. Eli yhdessä 298 euron opintorahan kanssa korkeakouluopiskelijan tulot ennen veroja ovat 499,60 euroa kuukaudessa.

Honkaheimo ja Kivioja ehdottivat opintotuen maksuun muutosta, joka säästäisi opiskelijat kesäkuun taloudellisilta ongelmilta, kun opintotukea ei enää tule alkukuusta ja kesätöiden palkatkin maksetaan vasta myöhemmin. He siirtäisivät opintotuen maksuajan syys-toukokuusta loka-kesäkuulle. Näin opiskelijoiden taloudellinen ahdinko helpottaisi alkukesän osalta.

En kuitenkaan rajaisi opiskelijoiden ahdistusta toimeentulosta koskemaan vain alkukesän siirtymävaihetta. Ne jotka jäävät ilman kesätöitä saavat jatkaa huolissaan olemista pitkään vielä kesäkuun jälkeen. Myöskin samanaikainen opiskelu ja töissä käynti on arkipäivää monelle vuoden ajasta riippumatta.

Nuorten hyvinvointi ei ole toivottavalla tasolla. Taloudellisen toimeentulon varmuus on äärimmäisen tärkeä koko hyvinvoinnin kannalta. Opiskelijat eivät ole ainoa ryhmä, joka kärsii liian pienistä tuista. Siksi tulisikin siirtyä perusturvaan, joka riittäisi elämiseen silloinkin, kun rahan hankkiminen työllä ei ole mahdollista.

Mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa heinäkuussa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Melko lyhytnäköistä ajattelua kommentissasi. Ihmiset opiskelevat tavallisesti saadakseen paremmin palkattua työtä - tosin yhtä todennäköisesti myös saadakseen itseään enemmän kiinnostavaa työtä. Siten täytyy pitää mielessä, että oikeastaan kaikki opiskelu on sijoitus omaan henkiseen pääomaan, mikä myöhemmin näkyy korkeampana palkkana - tai ainakin kuuluisi näkyä.

Koska opiskelu on vain väliaikainen vaihe ihmisen elämässä, kohtuullinen tuki riittää tässä vaiheessa. Mielestäni on kohtuutonta vaatia esim yliopisto-opiskelijoille normaalin akateemisen suomalaisen keskivertopalkkaa 3000e/kk, koska silloinhan pelkkä opiskelu riittäisi, ei valmistuminen!

t. lady moon

Anna-Mili Tölkkö kirjoitti...

En vaadikaan, että opiskelusta maksettaisiin alaa vastaavaa palkkaa. Kohtuullista on mielestäni vaatia tukia, joilla voisi vaikka tulla toimeen.
Ja vaikka opiskelu on sijoitus omaan henkiseen pääomaan, se myös samalla on yhteiskunnalle hyväksi. Kuinka yritykset, julkinen sektori tai muut tulisivat toimeen ilman koulutettua työvoimaa? Opintolainan tyyppisissä ratkaisuissa yhteiskunta kyllä sijoittaa, mutta yksittäinen opiskelija vastaa riskistä.

Kaunista syksyä!

Sekolust kirjoitti...

Samaa mieltä toimeentulon riittävästä määrästä. Tuntuu kummalta, miten opintotuki ei millään tavalla riipu alueen yleisestä hintatasosta, vaan maksetaan kiinteänä koko maahan.

Tuo asunto- ja opintotuen yhteissumma on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla melko naurettava. Jos ei syystä tai toisesta (esimerkiksi HOAS:n jonojen) joutuu/haluaa turvautua yksityisten markkinoiden asuntoihin, on vuokra järjestään yli tuon 500e:n. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat järjestään yli tuon, toisin kuin "maaseudulla".

Jos ajattelee puhtaasti taloudellisesti, niin opiskelu PK-seudulla on melko turhaa: saman tutkinnon saa samalla opintotuella ja -lainalla muualtakin, mutta muualla elinkustannukset ovat matalampia. Mahtava juttu joillekin, mutta itse en lämpene. Eikö opinto- ja asumistuki tulisi sitoa kulloisenkin kunnan/alueen yleiseen hintatasoon ja tällä tavoin tarjota tasapuolisemmat mahdollisuudet kouluttautua?