Heidi Honkaheimo ja Antero Kivioja kirjoittivat mielipidesivulla (HS 4.7.) opiskelijoiden joka kesä kohtaamasta taloudellisesta kriisistä. Tekstissä mainittu asumislisän enimmäismäärä 253 euroa oli virheellinen, oikea luku on 201,60 euroa. Eli yhdessä 298 euron opintorahan kanssa korkeakouluopiskelijan tulot ennen veroja ovat 499,60 euroa kuukaudessa.
Honkaheimo ja Kivioja ehdottivat opintotuen maksuun muutosta, joka säästäisi opiskelijat kesäkuun taloudellisilta ongelmilta, kun opintotukea ei enää tule alkukuusta ja kesätöiden palkatkin maksetaan vasta myöhemmin. He siirtäisivät opintotuen maksuajan syys-toukokuusta loka-kesäkuulle. Näin opiskelijoiden taloudellinen ahdinko helpottaisi alkukesän osalta.
En kuitenkaan rajaisi opiskelijoiden ahdistusta toimeentulosta koskemaan vain alkukesän siirtymävaihetta. Ne jotka jäävät ilman kesätöitä saavat jatkaa huolissaan olemista pitkään vielä kesäkuun jälkeen. Myöskin samanaikainen opiskelu ja töissä käynti on arkipäivää monelle vuoden ajasta riippumatta.
Nuorten hyvinvointi ei ole toivottavalla tasolla. Taloudellisen toimeentulon varmuus on äärimmäisen tärkeä koko hyvinvoinnin kannalta. Opiskelijat eivät ole ainoa ryhmä, joka kärsii liian pienistä tuista. Siksi tulisikin siirtyä perusturvaan, joka riittäisi elämiseen silloinkin, kun rahan hankkiminen työllä ei ole mahdollista.
Mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa heinäkuussa.
torstai 6. elokuuta 2009
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)